Форуми

Terrariums.eu :: Форуми :: Влечуги :: Змии :: Как се гледа Змия.
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Отглеждане на Кралски питон (Python Regius)
Редактори:admin, Georgi, dewers
Автор Отговор
admin
нд сеп 02 2012, 01:53

Регистриран потребител #1
Регистриран: чт яну 05 2012, 11:13
Град: Плевен
съобщения: 32

Кралски питон – наръчник за отглеждането на Кралски питон (Python regius).


Въведение:

Кралските питони (Python regius) са едни от най-често срещаните змии като домашен любимец. Те имат страхотни качества, които ги правят отлични влечуги за отглеждане в къщи: не достигат големи размери, не са претенциозни от към отглеждане, имат голям избор от шарки и цветове, наречени Морфи (morph).

Кралски питон - Python regiusФакти:
Тип: Влечуго
Храна: Месоядно (мишки, плъхове)
Размери: 100-150см
Средна продължителност на живот: 20-30
Тегло: 3кг

Кралските питони (Python regius) са едни от по-малките питони. Те достигат около 1.20м-1,5м , от които женските достигащи (110-160см) са по-големи от мъжките (90-110см). Те са сравнително леки животни, въпреки обемистите си тела. По принцип окраската им е черна със светложълти или златисти петна по тялото, но отгледаните в плен змии имат един от най-богатите избори на разцветки, предлагащи голям асортимент от цветове и шарки.
Съдържание на наръчника:


Терариум/клетка

Един от най-популярните начини за отглеждане на Кралски питон са в голям аквариум, поръчково изработени стъклен или дървен терариум. Различните видове терариуми имат предимства и недостатъци, но всички те трябва да притежават следните качества :
 • добра вентилация
 • температурен градиент (разлика в температурите в двата края на терариума)
 • поддръжка на подобаващи нива на влажност
 • достатъчно голяма площ за размерите на животното
 • ключалка предпазваща от бягството на животното.

Подобаващи размери за един терариум за възрастен индивид са 90см дълга, 40см дълбока и 45см висока. За бебета и млади змийчета 45см дълга, 20см дълбока и 20см висока са достатъчни, като повечето хора ги гледат в пластмасови кутии до тяхното порастване. Тези терариуми също трябва да имат вентилационни отвори за постоянен въздушен поток.


Видове терариуми:

Стъклен Терариум за Кралски питон-Стъклен терариум – сравнително тежки, изработени изцяло от прозрачно стъкло, което понякога може да доведе до стрес на живото. Стъклото не е много добър изолатор, поради което изстива сравнително бързо, което прави отоплението на терариума по-трудно. Получават се затруднения в поддръжката на температурата и влажността при по-големи терариуми.

Дървен терариум - подходящ за Кралски питон-Дървен терариум – те имат много добри изолационни способности, което означава че запазват по-добре топлината. Нивото на влажност в тези терариуми също се поддържа много по-лесно, което е голям плюс когато змията сменя кожата си. Тези терариуми са сравнително по-издръжливи на пренасяне и модификация от стъклените.


Температури

Дигитален термометър със сондаЕдин терариум трябва да има 2 страни –топла и студена . Змиите са студенокръвни и се нуждаят от тези две части, за да регулират своята телесна температура. Топлата страна трябва да бъде около 30-32 градуса, а в студената около 27-28. Под 23 градуса не е полезно за змията. Спад в нощните температури не е нужно за този тип змии. Поддръжката на правилни температури в терариума е много важна за Вашата змия- неуспешната поддръжка на температурите може да доведе до множество проблеми, от не хранене до респираторни проблеми. За тази цел препоръчваме да се използват дигитални термометри, терморегулатори (задължителни за правилна поддръжка на температурата) и влагомери. Обикновените термометри за аквариуми които се лепят по стъклото измерват температурата на стъклото, а не толкова на самият терариум. Дигиталните термометри не са скъпи и са лесни за използване.


Отопление

Един терариум може да се отоплява по следните няколко начина: Керамични нагреватели, отоплителни постелки, нагревателни кабели, лампи и др.

ВНИМАНИЕ: Не използвайте нагревателни камъни или каквито и да било нагреватели които змията може да има директен контакт с тях. При неизправност, те може много лошо да наранят Вашата змия.

 • Керамичен НагревателКерамични нагреватели – Керамичните нагреватели са един от най-добрите начини за отопление на дървени терариуми. Те се монтират в топлата страна терариума, високата част на стената или тавана, осигурявайки топлина от отгоре. Задължително трябва да имат предпазна решетка, за да не може животното да ги достигне и да се изгори. Тези нагреватели не излъчват светлина, което ги прави идеални за поддържане на топлината и нощем.

 • Нагревателно килимчеОтоплителни постелки, килимчета - Отоплителните постелки са ползват предимно за стъклените терариуми. Те се слагат под терариума или на гърба, нагрявайки самият терариум, който отделя топлина. Килимчетата сами по себе си не отделят много топлина, но сложени до повърхност, стават идеални нагреватели. Тези килимчета трябва да бъдат ползвани посредством терморегулатор за да не прегреят дъното на терариума и да се получи дискомфорт на животното.

 • Нагревателен Кабел

 • Нагревателни кабели – Те са на принципа на нагревателните килимчета, но предлагат отопление на по-големи терариуми и площи, идеални за множество терариуми един до друг.


 • Нагревателна ЛампаЛампи – Може би един от най-евтините начини за отопление на терариуми, предпочитан точно заради това от Българите, този метод по никакъв начин не е по-добър от някой от изброените отгоре. Лампите изгарят по-бързо от който и да е от уредите изброени отгоре, трябва да светят за да отделят топлина, което ги прави неефективни нощем (влечугите не виждат синя и червена светлина и нощем може да се ползват такива лампи) и използването им с обикновен терморегулатор не е препоръчително, поради постоянното им включване и изключване което може да стресира животното (препоръчваме използването на плавен терморегулатор)

Осветление

Кралските питони не изискват УВ лъчи или допълнителна светлина. Светлината идваща от помещението е достатъчна за тях, стига да им бъде предоставен денонощен светлинен цикъл.


Субстрат/постелка

Кралските питони най-често се отглеждат върху талаш от трепетлика, кипарисови или кокосови стърготини. Те най-добре спомагат поддържането на влажността и са безвредни за животното. Като постелка също може да се използват вестници или кухненска хартия.
При избора на постелка, трябва да се вземат предвид следните неща: кое ще е най-изгодно и най-лесно за смяна и почистване.

ВНИМАНИЕ: Да не се използва субстрат направен от иглолистни дървета, те съдържат смола и други токсини, които могат да причинят здравословни проблеми на Вашето влечуго.

  Избор на постелки:
 • Repti-Bark или Jungle Bark –това са парчета от дървесни кори, предлагани в зоомагазините
 • Aspen – Стърготини от трепетлика
 • Newspapers/Newsprint – Вестници или вестникарска хартия
 • Paper towels – кухненска хартия
 • Изкуствена трева, килимчета (по-трудна за поддръжка защото трябва да се пере)
 • Cypress Mulch – Кипарисов мулч
 • Coconut Husk-based substrates – Постелки на основата на кокосови кори

Aspen - ТрепетликаRepti Bark - купешки дървесни кориКилимче от изкуствена треваCypress Mulch - Кипарисов мулч Coco Hust - Кокосови кори и стърготини

Скривалища

Различни скривалища за змия - производител: Exo TerraКралските питони са сравнително срамежливи. Те са нощни, усамотени животни които обичат да се крият на по-тъмно място, където да се почувстват по-защитени. За едно такова животно е нужно да има 2 скривалища - в топлата и в студената част, за да може да регулира температурата си и да се скрие. Подобно убежище може да бъде купено от магазин за домашни любимци или направено от кора на дърво (предварително дезинфекцирана) или стара изрязана пластмасова кутия/купа.


Влажност/Вода

Средната влажност в един терариумът трябва да бъде около 50-60% и 60-70% когато животно сменя кожа. Прекалено високи или прекалено ниски нива на влажност могат да доведат до здравословни проблеми на животното. Прекалено влажните терариуми са предразположени към развиване на микроорганизми които също могат да навредят на животното. Влажността се измерва посредством влагомер. Ние препоръчваме използването на дигитален за по-точна представа за влажността в терариума.
При нужда за повишаване на влажността, може да се използва Пулверизатор (с топла вода). Купичка с вода в топлата страна точно под/над нагревателя ще поддържа влажността, а купа в студената част ще бъде използвана за пиене и понякога къпане на животното. Водата трябва се сменя често, подменяйки цялата вода и измивайки съда, за да може животното да има прясна хладка вода. Специални дестилирани води не са нужни.


Хранене

Кралските питони се хранят с гризачи- мишки, плъхове, хамстери и др. Избора на храна зависи от цената на храната и наличността и. Трябва да се има в предвид че веднъж свикнали на определен вид храна, някои питони отказват да се хранят с друго. Не пипайте змията си поне 1-2 дена след хранене, за да избегнете връщане на храната.
 • Размери на храната: Общо прието е една змия да се храни с плячка, която е колкото или малко по-широка от най-широката част на тялото на змията. При Кралските питони може да се дават малко по-малки гризачи.
 • Колко често: Това зависи колко голяма е плячката която сте дали. Ако гризача е малко по-малък до среден - на всеки 7-10 дни е нормално за големите екземпляри, за малки змии на всеки 5-7 дена е достатъчно. Ако се предложи по-голям гризач, може да храните на всеки 14 дни.
  Жива или замразена: Това е голям дебат, който се води между хората които отглеждат влечуги. Ще опишем на кратко плюсовете и минусите на двата вида.
 • Живи: Никога не оставяйте жив гризач в близост до змията без наблюдение. Също така не оставяйте гризача за повече от 20 минути, защото един уплашен гризач може да причини сериозни травми от ухапване по змията. Извадете гризача и предложете пак след няколко дена, на змията нищо няма да и стане ако не яде с 2-3 дни повече. Друг вариант е те да убиете гризача преди да го дадете на змията. По този начин избягвате риска от ухапвания по змията. Бъдете сигурни че сте убили гризача, а не само зашеметили, защото като се събуди може да бъде крайно агресивен.
 • Замразени плъхчета - средно големи
 • Размразена: Замразените мишки и плъхове са лесни за съхранение, не се нуждаят от храна, не могат да навредят на животното и са за предпочитане пред другите видове хранене. Повечето кралски питони се научават да се хранят от малки със размразени гризачи. Вече доста хора предлагат замразени гризачи, от мишки до плъхове, от бебета до големи екземпляри. Уверете се че гризача е добре размразен като опипате от коремчето до гърдите, ако е топло значи е готово за даване на змията. Размразяването може да стане по няколко начина: на радиатор или просто в затворено пликче и пуснато в топла вода да се размрази. Никога не слагайте в микровълнова фурна или вряща вода. Ако змията не иска да се храни с размразена храна, има няколко начина по които може да се опитате да я накарате да яде. Може да нагреете гризача със сешоар, по този начин той ще си замирише на мишка/плъх и ще възбуди инстинктите на змията. Друг начин е да се цепне леко муцуната на гризача, така кръвта ще накара змията да захапе. В повечето случаи веднъж яла размразена храна, змията няма да има проблеми с нея друг път.

Змията не иска да се храни

Понякога кралските питони отказват да се хранят за по-дълго време. Ако вашият питон откаже да яде повече от 2-3 пъти, погледнете някоя от изброените причини по-долу:
 • Чувство за незащитеност: Липса на скривалища или такива които са големи за животното не са добър вариант. Кралските питони обичат да са на тясно, тъмно място. Също така ако терариума е прекалено голям, висок и отворен, стъклен, в място с много движение и силни звуци, може да стресира животното. Друга змия в терариума също може да стресира питона.
 • Много пипане: честото вадене от терариума, промяната на интериора на терариума и играта с животното за дълги периоди от време може да стресират едно срамежливо питонче.
  Неправилни температури: Твърде високи или твърде ниски температури, както и много чести и драстични промени в температурата могат да доведат до стрес. Осигурете правилни и постоянни температури.
  Неправилно осветление: Силни светлини светещи директно в терариума, както и постоянно светещи лампи могат да стресират животното. Осигурявайте денонощен цикъл на животното.
 • Смяна на храна: Ако сменяте храната между мишки и плъхове, живи и размразени, може да откаже питона да се храни няколко пъти. С търпение и опити животното прояжда.
 • Прекалено често хранене: Ако предлагате храна на змията прекалено често ще и навредите повече от колкото да и помогнете. Не прехранвайте питончето си, ако то откаже да се храни, предложете следващата седмица, нищо няма да му стане ако пропусне едно хранене.
 • Твърде голяма плячка: Твърде голямата плячка също може да откаже питона от ядене или ако го е погълнал да повърне храната си. Също така ако е даден голям гризач, питона може да откаже да яде в много големи периоди от време.
 • Кърлежи: Разни кърлежи и други зарази могат да накарат животното да не яде. При възникване на такъв проблем, потърсете лекар незабавно.
 • Размножаване: Полово зрелите животни понякога отказват храна по време на размножителният период, от късна есен до ранна пролет.
Смяна на кожа

Замъглени очи преди смянаПри добри условия за отглеждане, питоните не биха имали никакви проблеми със смяната на кожа. Ако змията Ви не смени цялата си кожа на едно парче, това не винаги означава че има проблем, може просто да няма грапава повърхност в терариума в която да се отърка. Стига да няма останали парчета по кожата, люспата на окото е паднала, значи няма проблеми.
Първите признаци, за които трябва да следите бяло-сини,млечни очи, розово-червеникаво коремче и избледняващи цветове. Полусменена кожа на Кралски питонПрез този период животно не вижда много добре и е по-агресивно от нормално. По време на смяна на кожа влажността трябва да се повиши до 60-70%, за да може животно да смени кожата без проблеми. След 1-2 дена очите на животното ще се избистрят, след още 2-3 дена, то ще смени кожа. В случай, че е останала кожа за смяна по тялото, накиснете животното в чиста вода за 10-25 минути. След това остатъците трябва да паднат много лесно, но в никакъв случай не дърпайте кожите сами. Огледайте внимателно очите на Вашата змия! Те нямат клепачи, а на тяхно място имат люспа която се сменя със смяната на кожата. Ако тази капачка(люспа) не падне с кожата може да доведе до усложнения. В такъв случай моля посъветвайте се с ветеринар.


[ Редактирано ср фев 12 2014, 11:39 ]
Най-отгоре
dark_devil
ср ное 05 2014, 01:06
Регистриран потребител #210
Регистриран: ср ное 05 2014, 12:35
Град: Sofiq
съобщения: 1
АЗ НА СКОРО СИ ВЗЕХ ЖЕНСКА И НЕ ЗНАМ СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ МОГА ДА ПОЧНА ДА Я ВАДЯ ОТ ТЕРАРИУМА И ДА СИ ИГРАЯ С НЕЯ..... ПРИНЦИПНО МНОГО СЕ КЕФА НА ЗМИИ И ТЯ МИ Е ПЪРВАТА И Е МАЛКО ФИЛМ КАК ДА СЕ ГРИЖА ЗА НЕЯ
Най-отгоре
admin
ср ное 05 2014, 09:09

Регистриран потребител #1
Регистриран: чт яну 05 2012, 11:13
Град: Плевен
съобщения: 32
Първо здравейте. Добре дошли във Форума на Терариумс ЕУ.
Животното е добре поне 1-2 седмици да не се вади от терариума, за да може да свикне и да се успокои. Тези животни са кротки, няма да ги вдигате с бързи и с резки движения и няма да има проблеми. Вие ще свикнете с него, както то с Вас.

[ Редактирано ср ное 05 2014, 09:09 ]
Най-отгоре
optimeon
вт дек 19 2017, 11:07
Регистриран потребител #383
Регистриран: пт дек 15 2017, 10:14
Град: Sofia
съобщения: 1
И аз бих искал да знам

[ Редактирано вт дек 19 2017, 11:25 ]
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System

Последни съобщения във Форума

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Няма нови съобщения Свиненоси змии (heterodon nasicus) (Продава) kika199 1517 1 maromega
чт май 10 2018, 09:10 
Няма нови съобщения Търся спешно парче от кожа на змия (Змии) mispiton 1246 0 -
 
Няма нови съобщения Подарявам игуана /във Варна/. (Продава) v-twin 1844 1 m.v.iliev
пн яну 01 2018, 09:55 
Няма нови съобщения Кралски питон (Змии) viko86 1217 2 viko86
пт дек 01 2017, 08:36 
Няма нови съобщения Подходящ ли е Еxo Terra 30x30x30 за Чилийска роза с големина на тялото 7см. (Тарантули) resident_x 951 0 -
 
Теми: 51 | Отговори: 73 | Преглеждания: 328542