Форуми

Terrariums.eu :: Форуми :: Влечуги :: Брадата Агама :: Как се гледа Брадата Агама
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Отглеждане на Брадата агама (Pogona Vitticeps)
Редактори:admin, Georgi, dewers
Автор Отговор
Georgi
пт окт 11 2013, 11:47
Georgi

Регистриран потребител #2
Регистриран: ср фев 15 2012, 10:41
Град: Pleven
съобщения: 12

Наръчник за отглеждане на Брадата Агама (Pogona Vitticeps)

Въведение:


Факти:

 • Тип:Влечуго (reptile)
 • Семейство: Agamidae
 • Латинско наименование: Pogona Vitticeps
 • Регион: Австралия
 • Размери : 50-60 см с опашката
 • Храна:Всеяден: Щурци, розови мишлета, червеи, листни зеленчуци и др.
 • Терариум: Сравнително голям (минимум 90-50-50 см)
 • Температури: 25-31 градуса, топла част - 40. Нощната температура - 18.
 • Живот: Средно 10 години.

Тези нежни животинки идват от Австралия, но са богато разпространени в целият свят, поради лесното си размножаване в плен. Брадатите агами са чудесни домашни любимци за нови в това хоби, както и напреднали. Заради кроткият си нрав и сравнително малки размери (50-60 см), те са станали много популярен избор за домашен любимец в последните години. Тези прекрасни животни искат внимание и любов, което ги прави подходящи и за семейства с малки деца.

Съдържание на наръчника:

Размери

Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери Брадатите агами растат до около 60см с опашката, като размерите варират. Мъжките могат да се различат по няколко външни белега като например: по-широката си опашка, по-голямата глава, която е по-тъмна (често черна) от тази на женските. Малките са около 7-10см дълги, но не остават за дълго така, тъй като растат бързо. Една брадата агама се смята за бебе до около 4 месеца, до 1-1.5 година юноша и след това възрастна.

Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери

Терариум

Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериБрадатите агами са малки гущери, които обичат пространството. Като бебета на тях им трябва терариум с размери около 30 см дълбочина, 60 см широчина и 40 см височина. Може да им се предостави и по-голям терариум, ако част от него се блокира (да се намали пространството в терариума), за да може животното Ви да си хваща храната без проблем.

Мъжките и женските агами могат да се гледат заедно само като бебета. В момента, в които един мъжки стане на около 7 месеца, той трябва да се отглежда отделно. Две или три женски могат да се отглеждат заедно, но следете за прояви на териториалност. Ако някоя от агамите Ви се крие прекалено много, яде по-малко или просто изглежда болна, разделете животното от другите. Най-добре е по едно животно на терариум, тъй като те са самостоятелни , излишен стрес и опасност за осложенения не са препоръчителни Размерите на терариум за възрастен индивид са около 50 см дълбочина, 100 см широчина и 50 см височина, но не би навредило да им предоставите и по-голям. Тези животни се чувстват по-добре на светло, това ги прави по-активни и украската им по-ярка.

Видове терариуми подходящи за брадати агами:

Стъклени терариуми/Аквариуми:

Преглед на снимка в оригинални размери Стъклените терариуми са най-популярни и вероятно по-евтини, но не винаги са най-ефективни. Те са крехки, трудно задържат топлина и светлина. Монтирането на УВ и отоплителни лампи е по-трудно. Но ако сте решили, че искате стъклен терариум, е хубаво 3 от стените да бъдат закрити, защото животното Ви ще се чувства заплашено. Капака на терариума трябва да бъде мрежест, за да може да има добра циркулация на въздуха в терариума. С помощта на куполи (вид държач за лампа) се поставят лампи за УВ лъчи и отопление.

Дървени терариуми:

Преглед на снимка в оригинални размериВъпреки че, тези терариуми са по-тежки, те са много добра алтернатива на стъклените. Дървените терариуми са много по-здрави, дори могат да складират един върху друг, без нуждата от допълнителни крепежни установки. Те също задържат топлината по-добре (дървото е естествен изолатор) и дават възможност за монтиране на фасунги и лампи върху тавана, което Ви спестява купуването на куполи. Вентилацията на въздуха се постига чрез поставяне на вентилационни отвори или решетки на предницата и гърба на терариума.

Пластмасови:

Преглед на снимка в оригинални размериПластмасовите терариуми са най-добрият вариант. Качествата им са подобни на дървените, но са много по-леки и здрави, правейки местенето им много по-лесно. Могат да бъдат направени във всякакви форми и цветове, но за жалост те са много по-скъпи и в България не се продават.

Отопление

Преглед на снимка в оригинални размериБрадатите агами идват от горещите пустини на Австралия. Тези животни се нуждаят от високи температури, на каквито биха били изложени в естествената им среда. Терариумът Ви ще трябва да бъде разделен на 2 топлинни зони – топла и студена, които дават възможността на агамата да регулира телесната си температура. За бебета (до 4 месеца) 43 градуса в най-топлата част ще е подходящо, за юноши( между 4 и 12 месеца ) може да спадне на около 40 градуса и за възрастни агами 35-38 градуса. Имайте в предвид, че тези температури са за мястото за "препичане" точно под нагревателя, околността трябва да е 2-3 градуса по-студена. В другият край на терариума (студеният) температурите е добре да са около 24-27 градуса, за да се постигне топлинния градиент, от който се нуждае животното. През нощта няма нужда за отопление освен, ако в терариумът температурата не спада под 18 градуса.

Всички топлинни източници трябва да бъдат свързани с терморегулатор, който да поддържа правилните температури.

Преглед на снимка в оригинални размери
Терариумите могат да се отопляват с керамични нагреватели, нагревателни лампи, специални цветни лампи (само червени и сини) и комбинирани – УВ лъчи, топлина, светлина . Най-популярни са отоплителните лампи, защото доставят нужната топлина и светлина за брадатите агами. Понеже тези лампи се изключват през нощта (за да се поддържа нормален фотопериод), е препоръчително да има втори вид отопление. Това са керамичните нагреватели и цветните лампи. Агамите не виждат червената и синя светлина, за това като по-евтина, но не идеална алтернатива на керамичните нагреватели са нощтните (цветни) лампи.

Последният вид, комбинираният, е по-скъп защото излъчва и УВ лъчи, топлина и светлина. Това е много добре, защото спестява място, но ако се повреди, животното остава без топлина, светлина и УВ. Тези крушки имат среден живот от 6 месеца, след което може да се наложи да се сменят. Друг техен недостатък, е че имат репутацията да се чупят лесно, а в тях има живак, който може да доведе от натравяне. При стъклени терариуми се използват куполи над мрежестият им капак за монтаж на отоплителните и осветителни тела.

Осветление

Преглед на снимка в оригинални размериБрадатите агами се нуждаят от пълен светлинен спектър, което означава, че ще им трябва както видима светлина така и УВ лъчи, 12 часа дневно. Има два вида УВ лъчи – УВА и УВБ. УВА лъчите произлизат от всички светлинни източници, а УВБ от слънцето или специални уреди. Брадатите агами използват УВБ да произвеждат витамин D, който синтезира калций. Без тях животното Ви придобива ще се разболее от множество болести, което спира растежа на костната система. По магазините има няколко вида лампи, които излъчват УВБ лъчи. Най-известните са флуоресцентните тръби, живачни лампи и навити крушки.Преглед на снимка в оригинални размери От трите вида, живачните лампи излъчват най-много УВБ лъчи, но както споменах по-горе в секция отопление те имат и някой лоши недостатъци. Флуоресцентните тръби са може би най-добрият начин, който може да изберете. Те са дълги и дават възможността на лъчите да се разпръснат из целят терариум. Сменят са на около 6 месеца. Навитите крушки не са много подходящи, те спират да излъчват УВ лъчи след около месец, два и са известни да причиняват здравословни проблеми.

Ако искате животното Ви да изпада в зимен сън (брумация) или да се размножава, направете дневен цикъл от 12 часа през пролетта и есента, и 14 часа през лятото и 10 през зимата.

Постелка/Субстрат

Преглед на снимка в оригинални размериСубстратът, е това което се слага на пода на терариума. Могат да се използват най-различни материали, като например: кухненска хартия, вестници, пясък, килимче за влечуги, плочки и др. Едър субстрат като дървени стърготини, кокосови фибри, орехови черупки трябва да се да се избягва, защото по време на хранене брадатите агами могат да го погълнат, а тяхната храносмилателна система не може да го разгради. За малките е подходящо да се използва кухненска хартия, вестници, килимче за влечуги и др.

Някой хора не слагат субстрат, но така по-трудно се чисти терариумът.

Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери

Укрития и декорации

Преглед на снимка в оригинални размериКато за начало е добре да има камъни под нагревателят, те се затоплят и доближават животното Ви до топлинния източник. Избягвайте варовикови камъни, защото задържат повече топлина и могат да изгорят животното. Брадатите агами обичат да се крият, за това е добре да има някакво укритие. То може да бъде направено от половин дънер, пластмасови кутии и др. Също така тези животни обичат и могат много добре да се катерят. Дънери, клони, лиани могат са подходящи за катерене. Ако терариумът Ви е висок опитайте се да използвате въздушното пространство. Изкуствени растения и хамаци също се използват. Преглед на снимка в оригинални размериРастенията могат просто да придават естетически вид, но могат да бъдат аранжирани и да правят сенчесто място. Не препълвайте терариума, все пак декорациите, които използвате трябва да са функционални и животното трябва да се може да се чувство удобно.

Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери

Хранене

Преглед на снимка в оригинални размериБрадатите агами се хранят със зеленчуци, плодове и насекоми. Малките ще ядат основно жива храна, а големите растителност. Растителната и живата храна се слагат в купички, за да бъде чисто в терариумът.

Много хора се чудят в какви пропорции да хранят агамата си. Бебетата се нуждаят от протеини, който може да се намери в щурците и скакалците, а в зеленчуците по-малко, докато възрастните повече зеленчуци и по-малко жива храна. По-долу е грубо описание на колко често трябва да се храни една брадата агама:

  Преглед на снимка в оригинални размери
 • 0-3 месеца - Жива храна, 7 дни в седмицата и зеленчуци 1-2 пъти седмично.
 • 3-6 месеца - Жива храна, 6 дни в седмицата и зеленчуци 2-3 пъти седмично.
 • 6-8 месеца - Жива храна 5 дни в седмицата и зеленчуци 3-4 пъти на седмица.
 • 8-12 месец - Жива храна 4 дни в седмицата и зеленчуци 4-5 пъти на седмица.
 • 12-18 месеца – Жива 3 дни в седмицата и зеленчуци 5-6 пъти на седмица.
 • 18+ месеца - Жива храна 2-3 дни седмично и зеленчуци 6-7 пъти в седмицата.

Растителност:

Преглед на снимка в оригинални размериЗеленчуците, с които могат да се хранят често, са от семейство синап (листата), Brassica oleracea , група Acephala като на пример къдраво зеле, семейство репички (листата), ругола, цикория (листата) и др. Не е препоръчително да се дава спанак, карфиол, броколи и нормалното зеле, тъй като калцият лесно се свързва с тях и трудно се храносмилат. Добре е да има разнообразие в диетата на Вашият домашен любимец.

Преглед на снимка в оригинални размериЗеленчуците, които ще ползвате, трябва да бъдат измити и да им се изрежат твърдите и развалени места. Покрити в хладилника, зеленчуците могат да издържат една седмица, приготвени на малки късове, с големина по-малки от главата на агамата. Предварително навлажнената храната хидратира животното.

Храни, които не трябва да се дават на брадати агами: царевица, авокадо, зеле айсберг, патладжан, цитруси, пилешко, говеждо, свинско. За тях авокадото е отровно, а айсберг зелето причинява диария.

Преглед на снимка в оригинални размериЗеленчуци като тикви, зелен фасул, пещърнак, моркови, сладки картофи и други, могат да бъдат добавени към салатата. Те предварително трябва да се нарежат на ситно, защото агамите немогат да дъвчат големи парчета.

Преглед на снимка в оригинални размериКактусовите листа (обелени и почистени от бодилите), кактусова смокиня, манго и папая са плодове, които са подходящи да се дават ежедневно. От време на време може да предложите на животното си ябълка, кайсия, къпини, пъпеш, грозде , праскови, круши, ягоди, череши, боровинки, диня, смокини, ананас, сливи, сушени сини сливи, стафиди.

Банани, киви, нар, малини, карамбол (звезден плод) и домати са от плодовете, които рядко се предлагат на брадатите агами, тъй като повечето от тях съдържат високи количества фосфор. Той се свързва с калция, което довежда до проблеми, ако е в повече.

Зеленчуците се слагат в купичка, за да стоят чисти.

Жива храна:

Преглед на снимка в оригинални размериВ животинският свят има много насекоми, но не всички са подходящи за брадатите агами. Щурци, скакалци и хлебарки (Blaptica dubia) са основната храна за тях, тъй като съдържат много протеини и малко мазнини. Някой хора използват и торни червеи, но при тях има опасност да съдържат паразити и пестициди от почвата.

Никога не хранете с насекоми хванати от природата, защото има голяма възможност да съдържат болести и пестициди от почвата, които могат да убият животното Ви.

Преглед на снимка в оригинални размериНасекоми се предлагат в 10-15 минутен период, колкото може да изяде агамата. Брадатите агами изяждат между 20 и 60 насекоми през това време. След като се нахрани, махнете останалата жива храна. Малките агами ще се хранят 3 пъти дневно докато не станат възрастни, след това 1 път дневно. Живата бягащата храна стимулира ловните инстинкти на агамите и поддържа животното във форма.

Насекомите, които се предлагат не трябва да са по дълги от разстоянието между очите на брадата агама. По-голяма плячка може да причини храносмилателни проблеми.

Преглед на снимка в оригинални размериРазнообразието от жива храна е много важно, защото различните насекоми имат различна хранителна стойност. Ларвите на Hermetia illucens съдържат много високо количество калций и малко мазнини, нивото на протеини не е особенно високо. Те са много по-скъпи, но могат да се използват за животни, които са изостанали с растежа, имат недостиг на калций или просто многообразие в менюто им.

Брашнените червей са за животни на 1 година или повече, те не съдържат много калций и тяхната хитинова обвивка трудно се храносмила . Тези червеи са използват основно като лакомство. Имайте в предид, че ако се дават на малки агами, едно животно може да обърка опашката с на друго за червей и да я отхапе.

Копринените буби са вероятно насекомото с най-балансирана хранителна стойност за брадати агами. Те са много вкусни за агамите, но скъпи и много трудни за размножаване, затова хората ги взимат, за да разнообразят диетата на любимците си.

Восъчният молец (ларва) и кралските червеи (гигантска форма на брашненият червей) имат повече мазнини, за това могат да се дават от време на време, но и като основна храна. Кралските червей са за животни над 30см. Восъчният молец е много вкусен за брадатите агами, за това трябва да се внимава с него, защото животното Ви може да не иска да се храни с друга храна, освен молеца.

Преглед на снимка в оригинални размериЗа да може брадатата Ви агама да расте по-здрава, насекомите, които й давате трябва да ядат храна богата на витамини и с по-висока хранителна стойност. В магазините за влечуги има продукти специално разработени за хранене на насекомите за храна. Може да давате на насекомите зеленчуци като бобови растения, царевично брашно, моркови, сладки картофи, къдраво зеле, синапови растения, броколи, спанак, ябълки, портокали, зърнени храни и овесени ядки. Насекомите се хранят 12-24 часа преди да се дадат на агамата, за да може подхранващите зеленчуци да бъдат изядени и в стомахчетата на насекомите.

Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери

Полезни линкове:
Хранителна стойност на различните храни
Хранителна стойност на зеленчуци и плодове

Витамини:

Преглед на снимка в оригинални размери Брадатите агами не могат да вземат всички витамини и калций, от които се нуждаят от зеленчуците и живата храна, за това насекомите или салатата им се напудря с мултивитамини или чист калций. Само ларвите на Hermetia illucens и чилийският молец нямат нужда от допълнителен калции.

Като количество: една щипка прах на ядене, прави се само един път в деня.

  Преглед на снимка в оригинални размери
 • До 1.5 години – калций 5 пъти в седмицата, витамини 2 пъти в седмицата
 • Над 1.5 години- калций 3 пъти в седмицата, витамини 1-2 пъти в седмицата ( 2-3 дена остават без добваки)
 • Бременни женски - калций 5 пъти в седмицата, витамини 2 пъти в седмицата

Вода/Влага

Преглед на снимка в оригинални размериБрадатите агами идват от пустините на Австралия, където е много сухо. За това не е нужно да има купичка за вода и изпарение. Те ще се хидратират основно от зеленчуците си, които е добре да бъдат навлажнени. Влажността в терариума трябва да не пада под 25%. Ако имате проблеми с нея напръскайте терариума с топла вода, предпочитано към агамата за да може и тя да се хидратира. Влагомерът е много важно приспособление, защото измерва влажността в терариума. Без него, не може да знаете дали е прекалено сухо в терариума, което може да причини дехидратация на животното.

Преглед на снимка в оригинални размери Къпането също е много добър начин за хидратация. То помага, ако животното е в смяна на кожа и има разхлабващо действие върху тези животни. Брадатите агами се къпят 1-2 пъти в седмицата в зависимост дали на животното му харесва. Подходящи съдове за тази полза са Вана, леген или дори мивка (запушена). Те се пълнят до нивото на раменете на животното, с топла вода (около 35 градуса), през това време можете да капнете върху главата на животното малко вода, от която да пие. Ако агамата се чувства не сигурно, сложете кърпа под краката й или му дайте да се държи върху пръстта/ръката Ви.

Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери
Продукти в магазина:
Влагомери и термометри

Брумация (хибернация)

Брумацията е хибернацията на влечугите. Това е вид летаргия, в която животното Ви ще изпада след втората си зима. Повечето агами го правят естествено, но ако животното Ви не издава признаци няма нужда да го карате. В повечето случаи, през зимата спадат температурите в къщата, и агамата започва да брумира. Едни от признаците са, ако животното започне да се крие повече и да яде по-малко.

Никога да не се брумира животно, което на скоро е било болно или още е.

Болести

Преглед на снимка в оригинални размериЕдна здрава брадата агама докато е будна, трябва да изпъчена и да се оглежда, с хубави ярки цветове. Ако животно не изглежда добре, няма апетит и проявява необичайно поведение, значи вероятно е болно.

Метаболично костно заболяване (Metabolic bone disorder – MTB):

Това е много сериозно заболяване, което се получава при недостиг на калций, витамин D или Фосфор и довежда до отслабване на костна структура. Признаците са подутини по краката, подута долна челюст, трепвания, спазми, неравномерни движения и подутини по опашката и гръбнака. Всичко това може да се предотврати с правилно хранене и нужни добавки на витамини и калций, описани по-горе. Ако мислите, че животното Ви има тази неприятна болест го заведете на ветеринар.

Запек:

Нормално една брадатата агама се изхожда често. Ако забележете, че в продължението на няколко дена в терариума няма фекали, а животно продължава да яде, то има запек. Тъй като водата има разхлабителни способности върху тези животни, го изкъпете както е обяснено по-горе. След 24 часа агамата трябва да се е изходила, ако не е, незабавно, заведе животното на ветеринар.

Диария:

Диарията се получава от смяна на храна, неподходяща храна или стрес. Тя не трае дълго. В случай, че забележете животното Ви често да има диария, агамата вероятно има глисти или други паразити. Тогава заведете животното на ветеринар.

Клюмнали очи:

Това се случва, когато животното има проблеми с бъбреците. В случай, че това стане заведете агамата на ветеринар.

Подути очи:

Подутите очи се признаци на смяна на кожа, натравяне от голямо количество витамин А, паразити и очна инфекция. Ако животното не е в смяна на кожа го заведете на ветеринар.

Парализа:

Парализата се получава, когато агамата изяде прекалено голяма храна и това поставя напрежение върху гръбнака по време на храносмилане. Правилото за големина на плячката е споменато по-горе. Ако напрежението върху гръбнака е за по-дълго време, това може да доведе до парализа или смърт. Може да се облекчите животното си като го държите, така че коремчето му да виси, предотврарявайки ефекта. Някои хора правят дупка в парче плат и оставят агамата си върху него като хамак, за да облекчи напрежението върху гръбнака.

Кърлежи:Преглед на снимка в оригинални размери

Кърлежите са малки паразити, черни на цвят. Те смучат кръв от животното гостоприемник и така се предават различни болести. Понеже люспите на брадатите агами с много твърди, кърлежите паразитират около глъвата където кожата е по-тънка. Ако вашето животно има такива паразити, заведете го на доктор.

По време на препичане е нормално за една брадата агама да си изпъне задните крака.

Гниене на устата:

Това може да се забележи, когато около устата има бяло/жълто вещество. Понякога самата челюст е подута или зъбите са разхлабени. Също може да се забележи загуба на апетит. В случай, че видите някой от тези признаци заведете животно на ветеринар.

Дихателни проблеми:

Признаците при дихателни проблеми са слюнка около устата, прозяване, подпухнала уста или гърло, и видими затруднения с дишането. Причините за това са ниски температури или висока влажност. Ако симптомите не са сериозни, просто повишете температурите и се пробвайте да увеличите вентилацията, за да може да се понижи влажността. Ако това не помогне заведете животното на ветеринар.

Смяна на кожа

Преглед на снимка в оригинални размериСмяната на кожа е процес, при който едно животно маха повърхностният слой кожа. Това агамите го правят, защото непрестанно растат, но тяхната кожа не расте. Смяната също маха паразитите, които са били върху кожата, като изхвърля старият си слой. При брадатите агами всичко това става на етапи. По принцип, когато са пред смяна, цветовете на животното са по бледи. Първоначално махат кожата около главата и постепенно на части , тялото, предните крака, задните крака и опашката. Всяка част отнема няколко дена. По време на смяна е нужно да се пръска вода в терариума, за да се повиши влажността, което на свое място да помогне на брадата агама по-лесно да си махне кожата - 4-5 пъти в седмицата е достатъчно. Ако искате може да изкъпете животното, за да подпомогнете процеса. В терариумът трябва да има предмет, в които агамата да може да се търка, за да свали старата си кожа.

Никога не дърпайте старата кожа от тялото на брадата агама. Така може да наръните новият слой и да се получат рани.
Преглед на снимка в оригинални размериПреглед на снимка в оригинални размери

Поддръжка на терариума

Почистването на терариумът трябва да се прави всеки път след като вашето животно се изходи. Ако оставите фекали и други непотребности вътре, бактерии може да започнат да се развиват и да заразят Вашата агама.

Първото нещо, което трябва да направите е да махнете самото животно/животни и го наглеждайте, в случай че реши да се разходи. След това махнете всичкият декор. Като остане празен терариумът махнете замърсеният субстрат и сложете нов. Ако използвате кухненска хартия, вестници, плочки или нещо подобно го махнете. Почистете пода, замърсеният декор и плочките, ако имате такива. Може да използвате препарати специално направени за влечуги, смес от вода и оцет (1:1) или друг препарат. Няма нужда да е прекалено силен. След почистването оставете за малко да се проветри терариумът. След това можете да върнете животното вътре.[ Редактирано чт окт 02 2014, 10:34 ]
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System

Последни съобщения във Форума

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Няма нови съобщения Свиненоси змии (heterodon nasicus) (Продава) kika199 1459 1 maromega
чт май 10 2018, 09:10 
Няма нови съобщения Търся спешно парче от кожа на змия (Змии) mispiton 1206 0 -
 
Няма нови съобщения Подарявам игуана /във Варна/. (Продава) v-twin 1785 1 m.v.iliev
пн яну 01 2018, 09:55 
Няма нови съобщения Кралски питон (Змии) viko86 1179 2 viko86
пт дек 01 2017, 08:36 
Няма нови съобщения Подходящ ли е Еxo Terra 30x30x30 за Чилийска роза с големина на тялото 7см. (Тарантули) resident_x 928 0 -
 
Теми: 51 | Отговори: 73 | Преглеждания: 324972