Форуми

Terrariums.eu :: Форуми :: Влечуги :: Хамелеони :: Как се гледа Хамелеон
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Отглеждане на Хамелеон, основни насоки и съвети.
Редактори:admin, Georgi, dewers
Автор Отговор
admin
пн мар 19 2012, 12:26

Регистриран потребител #1
Регистриран: чт яну 05 2012, 11:13
Град: Плевен
съобщения: 32

Основни съвети и насоки в отглеждането на Хамелеон.

Въведение:


Факти:

  • Тип:Влечуго (reptile)
  • Семейство: Chameleonidae
  • Регион: Aфрика, Мадагаскар, Южна Европа, Южна Азия, Хаваи, Калифорния, Флорида
  • Размери : Мъжки: 35-60см Женски:20-35см
  • Храна:Всеяден: Щурци, розови мишлета, червеи, растителност и др.
  • Температури: Топла част - 35. Студена част - 23. Нощна температура - 15.
  • Живот: Средно 5 години.

Хамелеоните могат да са прекрасни домашни любимци, когато техните изисквания са покрити и човек се грижи за тях правилно. Въпреки че грижите за тях могат да бъдат по-претенциозни от тези на много други видове влечуги, а някои видове са особено трудни за отглеждане, всички собственици трябва да бъдат подготвени с някои основни съвети и базова информация, която ще им помогне с отглеждането на тези прекрасни животни.

Съдържание на наръчника:

Терариумът

Хамелеоните най-лесно се отглеждат в мрежести терариуми, клетки изградени от ситна мрежа обковани с алуминиеви или ПВЦ рамки, такъв тип терариуми са за предпочитане. Някой хора предпочитат да си ги направят в домашни условия с дървени рамки и ситна мрежа за страници и таван.

Хамелеоните не понасят застоял въздух, който е неизбежна част от повечето стъклени аквариуми. Съществува и проблема с отражението от стените в стъклените терариуми. За да се избягнат тези проблеми, отглеждането им в мрежести клетки е препоръчително.

Много млади собственици се притесняват как ще поддържат топлината и влагата в мрежестите терариуми. За щастие има много методи за поддържането им по подходящ начин, което прави тези притеснения по-малко проблематични. Тези методи са споменати в темите по-надолу: „Обзавеждане“, „Осветление“, „Влага“.

В повечето време хамелеоните живеят по клоните на дърветата. Когато проектирате визията на терариума, е важно да вземете под внимание този фактор и да го обзаведете за подобен начин на живот. Клетката трябва да осигурява достатъчно голямо вертикално пространство като не се пренебрегва и хоризонталното. Възрастен мъжки Леопардов/Пантеров хамелеон спокойно може да живее в клетка с размери около 1.2 метра висок, на 60 см широк на 60 см дълбок, женските могат и в малко по-малки терариуми.
При поставянето на терариумът у дома имайте в предвид, че те живеят по дърветата и това е тяхната защита от хищници. Поставянето на терариума на земята или близко до нивото на пода, може да доведе до стрес на животното, затова добре обмислете къде ще го поставите.

Вътрешно обзавеждане

Хамелеоните се нуждаят от голямо количество листна маса/зеленина, за да се чувстват сигурно. Докато някой собственици осигуряват изкуствени растения, живите растения имат много преимущества, като на първо място поддържат влажността в терариума, нещо много важно за хамелеоните. Второ някой хамелеони са всеядни, което означава, че може да ядат и част от листата на растенията в клетките си. Друг аспект на живите растения е, че те допринасят с голямо количество листна маса и обекти за катерене.
Много е важно да се придържате към нетоксични растения, в случай че хамелеонът погълне част от растението. Често използвани видове са Фикусът, Хибискусът, Дяволски бръшлян, Шефлера. Хубаво е Тези растения да бъдат почистени преди да се поставят в терариум, за да се премахнат разни пестициди използвани в магазина.

Освен растения, трябва да се представят както хоризонтални така и вертикални клони за катерене с различна дебелина, за да може хамелеонът да се катери и захваща за повърхности с различна дебелина.

Субстратът (постелката) на пода на терариум е почти излишен след като хамелеоните рядко, до почти никога няма да слизат на пода. Субстратът само ще служи за развъдник на бактерии поради високата температура и влажност. Избягването му, или постилането с вестник/кухненска хартия предотвратява развитието на гъбички и други бактерии.

Осветление

Хамелеоните се нуждаят от Ултравиолетова светлина, за да могат да синтезират витамин D, който помага за синтеза на калций в тялото. Крушки като „ReptiSun® 5.0 UVB Fluorescent“ на Зоомед са доказани продукти в тази област. С това казано, хамелеоните трябва да могат да стоят на разстояния в рамките на 30см от осветителното тяло, за да се възползват максимално от лъчението. Крушките е хубаво да се сменят на всеки 6 до 8 месеца.

Отопление

Освен УВ лъчението, трябва да се предостави друг източник на светлина, като лампа с нажежаема жичка за целите на отопление. Мощността на тези лампи ще зависи от разстоянието на лампата от мястото за препичане, околната температура, и желаната температура за постигане върху отопляемото място. Поставянето на лампата трябва да е по начин, който да предоставя топлинен градиент (разлика), за да може хамелеонът да регулира телесната си температура според местоположението си. Тази температура варира от около 23 градуса в хладната част, до около 35 в топлата. Трябва да се вземат мерки за ограничаване на достъпа на хамелеона до нагревателната лампа/тяло, за да се предотвратят сериозни изгаряния по животното.
Хамелеоните понасят спад на температурата през нощта което означава, че отопляването на терариумът през нощта на е нужно, освен ако температурите не падат под 15 градуса, което прави отопляването на терариумът по-лесно от колкото изглежда.

Хидратация

Хамелеоните не разпознават стоящата вода като на питейна. В резултат на това купичките с вода могат да бъдат източник на бактерии, за това те не са препоръчителни. Вместо това, хамелеоните трябва да се пръскат обилно, по няколко пъти на ден. Някои хамелеони не започват да пият докато не бъдат добре напръсквани в продължение на около половин минутка. Те ще започнат като облизват устните си и пият вода от листата на дърветата в терариумът.

В допълнение на пръскането, може да сложите капкова система, която посредством резервоар с вода от отгоре бавно капе върху листата в терариумът в рамките на няколко часа всеки ден. Такива системи се продават в магазините за екзотични животни, но могат и да се направят в домашни условия.

Често се среща зоомагазините да препоръчат слагането на фонтанче/водопадче в терариума на хамелеонът. За съжаление, въпреки че това елиминира проблема с неспособността на хамелеонът да разпознава стояща вода, такива водопади са потенциални развъдници на бактерии и това окуражава хамелеонът да пие от тях. Друг проблем е, че хамелеоните често уринират и се изхождат в тези водопади, което прави тяхното почистване по-трудно. Най-лесно може да избегнете тези главоболия като не ги слагате и се придържате към пръскането и капковата система.

Като цяло, пръскането и капковата система, обединени с живи растения са достатъчни да поддържат влажността в терариуми от мрежа. При проблеми със смяна на кожата дължащи се на ниска влажност, е възможно да се предостави влагоотделител, който да овлажнява терариумът.

Хранене

Преглед на снимка в оригинални размериРазнообразната храна е важна за хамелеоните. Това помага за балансирането на тяхната диета и предотвратява отказването да се хранят. Отличен избор за храна са щурци, копринени буби, нимфи на хлебарки като някои лакомства са мухи, богомолки, Индийска пръчица, и други буболечки.

Преглед на снимка в оригинални размериНасекомите трябва да са добре хранени, за да осигурят нужните хранителни вещества. Препоръчително е да се осигури достъп до свежи зеленчуци и плодове, или купешки червеи и витамини. Броколите, соя и спанак трябва да се избягват, защото съдържат вещества, които блокират синтеза на калций в тялото.

Преглед на снимка в оригинални размериОсвен правилната диета от червеи , буболечки и растения, трябва периодично да напрашвате храната им с витамини и минерали на прах. Количеството варира според вида, пола и големината на животното. Такива добавки могат да се закупят от зоомагазините, като специализирани добавки за хамелеони.

Заболявания

Важен аспект в отглеждането на хамелеон е наблюдението и отбелязването на промените в държанието на животното. Заболяванията в хамелеоните се разпространяват бързо и веднъж забележими трудно могат да се излекуват. Физически здрав хамелеон не трябва да спи през деня, да е с напълно отворени очи, да има здрав захват за размера си, да няма изкривявания по ставите и сгъвките на крайниците, не трябва да се чуват пукания и шум когато диша. При наличие на подобни проблеми, потърсете лекар по най-бързият начин.

Източник: flchams.com[ Редактирано ср фев 12 2014, 11:41 ]
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System

Последни съобщения във Форума

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Няма нови съобщения Свиненоси змии (heterodon nasicus) (Продава) kika199 1517 1 maromega
чт май 10 2018, 09:10 
Няма нови съобщения Търся спешно парче от кожа на змия (Змии) mispiton 1246 0 -
 
Няма нови съобщения Подарявам игуана /във Варна/. (Продава) v-twin 1844 1 m.v.iliev
пн яну 01 2018, 09:55 
Няма нови съобщения Кралски питон (Змии) viko86 1217 2 viko86
пт дек 01 2017, 08:36 
Няма нови съобщения Подходящ ли е Еxo Terra 30x30x30 за Чилийска роза с големина на тялото 7см. (Тарантули) resident_x 950 0 -
 
Теми: 51 | Отговори: 73 | Преглеждания: 328537