Форуми

Terrariums.eu :: Форуми :: Влечуги :: Змии :: Как се гледа Змия.
 
<< Предишна тема | Следваща тема >>
Отглеждане на Бразилска Дъгова Боа (Epicrates cenchria cenchria)
Редактори:admin, Georgi, dewers
Автор Отговор
admin
ср мар 28 2012, 11:03

Регистриран потребител #1
Регистриран: чт яну 05 2012, 11:13
Град: Плевен
съобщения: 32

Кратък наръчник как се гледа Бразилска Дъгова Боа


Латинско Наименование: Epicrates cenchria cenchriaПол и характеристики:


Brazzilian Rainbow Boa - Бразилска Дъгова Боа

Има много начини за определяне на пола на една змия, два от най-използваните са чрез натискане около клоаката или чрез сондиране, вторият от които е най-верен.
При нужда от определяне на пол на Вашето животно, моля посъветвайте се с ветеринар.
Бразилските дъгови бои имат богата окраска от червено/оранжево, дори кафяво във фона със много красиви шарки. Името им Дъгови идва от факта че люспите им пречупват светлината, създавайки илюзията че излъчват всички цветове на дъгата.


Характер:


Бразилска дъгова боа  - Brazillian rainbow boa

Тези змии са много спокойни, и са идеални за домашни любимци. Малките екземпляри са способни да съскат което е защитно средство против нападатели, но бързо се успокояват и стават кротки.


Размери:Обикновено Бразилските Дъгови Бои достигат размери между 1.20 м до 1.6 м, с женски екземпляри стигайки 1.8 м и повече, но това са редки случаи. Боравенето с тях не е трудно въпреки размерите им, защото те са по-финни от другите видове Бои, телата им са по слаби.


Субстрат и Вода:За постелка на пода може да ползвате много продукти от разнообразието което се предлага на пазара за змии. Стърготини от Бор и Кедър трябва да се избягват защото са токсични за змиите. Вестник, кухненска хартия са евтин избор, но не придават естествен вид на терариумът на животното. Кора от Орхидея или Мулч са също добър избор за субстрат за Бразилска Дъгова Змия, изглеждат добре, не са скъпи и задържат добре влажността в терариумът. Трябва да предоставите и достатъчно голяма купа в която змията Ви да може да влиза и да се кисне ако пожелае. Това ще и помогне при смяна на кожата, ако влажността в терариумът не е достатъчно висока.


Осветление:Бразилските Дъгови Бои не се нуждаят от специално осветление, но ако решите да използвате такова за да виждате по-лесно животното и терариумът, бъдете сигурни че животното е предпазено от топлината която излъчва осветителното тяло, и неможе да се докосне до него.


Отопление и Влажност:Бразилската Дъгова Боа се чувства най-добре в температури между 28 и 30 градуса, като тази температура може да падне до 26 в студената част, а през нощта до 22. Този вид Бои не понасят дълго излагане на високи температури, затова трябва да им предоставите този температурен градиент (температурна разлика). Тези температури могат да се постигнат чрез използването на отоплителни устройства като :

Нагревателни килимчета


Нагревателни Кабели


Нагревателни Лампи


Керамични Нагреватели
Всеки един от тези нагреватели може да се използва, кой е по желание на собственика. Независимо кой тип отопление изберете, важно е да използвате терморегулатор за да поддържате правилни температури в терариумът на животното.
Влажността на Бразилската Дъгова Боа трябва да е между 60 и 80 %. Позволете на терариумът да изсъхне леко преди да го напръскате отново. Влажността трябва да бъде повишавана когато Боата започне да си сменя кожата.
Скривалище пълно с влажен мъх е хубаво да бъде предоставено в терариумът, за да може животното да се крие, и да си помага при смяна на кожата.


Терариумът:Една възрастна Бразилска Дъгова Боа може да бъде гледана в терариум с размери 120х60х60 см. Малките екземпляри могат да се гледат в пластмасови кутии, с предоставени скривалища и добре затварящ се капак. Предоставете им 2 скривалища, едно в студената и едно в топлата част на терариумът, с подобаваща за размерите на животното купа за вода.


Храна:Тези бои се хранят предимно с мишки, по-големите екземпляри ядат големи мишки до средно големи плъхове. Големината на храната се определя от дебелината на змията. Плячката на змията не трябва да е по-дебела от най- дебелата част на тялото на змията. Препоръчително е да се дават мъртви мишки, за да се избегне опасността от ухапвания и наранявания на змията от мишката. Младите Бои се хранят всяка седмица, големите възрастни екземпляри през седмица или повече, в зависимост от големината на мишката. Не давайте прекалено често храна на змията си, защото тя ще затлъстее, и това ще навреди на нейното здраве.


Поддръжка:Водата трябва да се сменя на всеки 2 3 дена. Субстратът трябва да се прегледа за отпадъци и екскременти редовно, и да бъде почистен незабавно. Пълно почистване на терариумът трябва да се прави всеки 1- 2 месеца.[ Редактирано ср фев 12 2014, 11:40 ]
Най-отгоре
 

Иди:     Най-отгоре

Публикувайте тази тема: rss 0.92 Публикувайте тази тема: rss 2.0 Публикувайте тази тема: RDF
Powered by e107 Forum System

Последни съобщения във Форума

  Тема Автор Преглеждания Отговори Последен отговор
Няма нови съобщения Свиненоси змии (heterodon nasicus) (Продава) kika199 1517 1 maromega
чт май 10 2018, 09:10 
Няма нови съобщения Търся спешно парче от кожа на змия (Змии) mispiton 1246 0 -
 
Няма нови съобщения Подарявам игуана /във Варна/. (Продава) v-twin 1844 1 m.v.iliev
пн яну 01 2018, 09:55 
Няма нови съобщения Кралски питон (Змии) viko86 1217 2 viko86
пт дек 01 2017, 08:36 
Няма нови съобщения Подходящ ли е Еxo Terra 30x30x30 за Чилийска роза с големина на тялото 7см. (Тарантули) resident_x 950 0 -
 
Теми: 51 | Отговори: 73 | Преглеждания: 328491